245 header

Säven säkrar tre poäng mot formstarka Fritsla IF!

Publicerad 2018-03-03 20:52
Äntligen var det dags för mig, den halte skabbräven Andrén, att få äran att sammanfatta ännu ett äventyrligt skådespel som tagit plats i Nårungabygdens största rävgryt. För motståndet under årets sista hemmamatch stod formstarka Fritsla IF, mot vilka det skulle komma att krävas en gentlemannamässig insats för säkrandet av samtliga poäng. Efter 60 minuters kämpainsats stod det dock klart att hemmalaget återigen skulle få skandera den mytomspunna segerramsan i omklädningsrummet!

1:a perioden

Vinterkylan har under senaste veckan återigen tagit Västra Götalands slätter i ett järngrepp. Alldeles givet har rävarna ännu kvar vinterpälsen, men när Fritsla kommer på besök bör samtliga parametrar gällande kyla, de yngre spelarnas skolmat och finlirarnas horoskop tas i beaktning för att triumferande få skriva matchreferat. Särskilt på sin vakt bör man vara när de orangeklädda gästerna äntrar hallens dörrar med en segersvit om fem segrar i ryggsäcken. Förra mötets 3-9 i Sävens favör skulle således bli svårt att matcha trots att flocken fått förstärkning av outtröttlige Axel Schill, fysmonstret Alexander Vårhall och den oförskämt välkammade Jesper Lidevi, vilka missat de senaste matcherna på grund av skador och sjukdom.

Matchen blåses igång och det dröjer inte längre än två minuter innan det återförenade radarparet Emil Whass och Alexander Vårhall, som återuppstått efter rehabilitering av ett stycke revben, sätter en exemplarisk press på motståndarlaget. Simon Marinder fångar upp den felpass som slagits av gästande back, varpå vederbörande majestätiskt uppvisar hur en blåräv för sig i sin favoritmiljö. Svävandes rundar Marinder motståndarlaget likt en ål insmord i Hawaiian Tropic kokosolja, innan en projektil avlossas mot sista nätmaskan i det bortre krysset. Förlösande 1-0 till hemmalaget noteras i målprotokollet och undertecknad kontrollerar samtidig iBIS för att försäkra sig om att Marinder inte kontrakterats av något SSL-lag ännu.

Det dröjer till slutskedet av perioden innan Axel Schill oklanderligt växelspelar med centergeneral Tobias Sääw, som i sin tur uppenbarligen vill påvisa att han minsann tilldelats tre rävar förra matchen och således fått äran att värma upp i det neongröna pannbandet. Ett välriktat handledsskott senare kan 2-0 konstateras, vilket också är det resultat som står sig perioden ut.

Första perioden utspelar sig således relativt händelselös och spelet upplevs kontrollerat från Sävens sida. Prioritet har riktats mot att hålla ett högt tempo med hög press, vilket har följts i enlighet med periodplanen. Detta till trots är Fritsla inte på något vis ofarliga, och burväktare Josef Whass får stundtals genomföra grandiosa aktioner för att undvika nätskrammel i hemmalagets mål.

2:a perioden

Med energi från omklädningsrummet stoltserar rävarna återigen ut med självförtroende för att uppvisa skönspel i andra perioden. Anton Hägg drygar snart ut ledningen på pass av Johan "Fox" Karlsson genom en patenterad snurr vid sarg, för att sedermera efterlikna Marinders förfarande genom att vackert placera ett välriktat skott i bortre kryssets sista maska.

Perioden som följer under de kommande fem minuterna uppskattas dessvärre desto mer av den tillresta bortapubliken. Fritslas rutinerade duo Ljunggren och Almqvist är tongivande pjäser när motståndarlaget effektivt reducerar, samt kvitterar, till 3-3. En psykiskt påfrestande period för Säven, särskilt som ett av målen mycket oturligt styrs in i egen kasse av en hårt och exemplariskt försvarande back.

Ledningen återtas dock för en stund genom ett vackert kombinationsspel, vilket oundvikligen kan förklaras utan referenser till den spanska fotbollens tiki-taka. Capitano Blomfeldt spelar från backposition till centergeneral Sääw som i sin tur chevalereskt droppassar Christer Hallén. Nämnde lagdirektör Hallén är vida känd för sina avgörande assister, vilket han även denna gång uppvisar för publiken. Näverstedt, välplacerad framför mål, serveras en macka med smör, basturökt skinka och smält ost, vilken sedermera skolboksmässigt styrs i mål till 4-3, som så många gånger förr. Undertecknad får samstämmigt förkunnat att "60% of the time, it works every time", när femman återvänder till avbytarbänken.

Glädjen förblir dessvärre kortvarig och Fritsla kvitterar kort därefter. Sista halvan av andra perioden sjunker vår spelnivå och matchtempot ytterligare, något som bevisligen passar motståndarlaget bättre än oss. Bittert får vi traska till omklädningsrummet med underläge 4-5 efter att Fritsla lyckats luckra upp försvaret ytterligare en gång med blott två minuter kvar av perioden. En kraftsamling och uppryckning inför tredje perioden skulle minst sagt anses avgörande för att ro hem denna tillställning.

3:e perioden

Sagt och gjort kommer rävarna in med en högre energinivå än vad som sammantaget uppvisats under andra perioden. Trots att gästerna drygar ut ledningen genom storspelande Almqvist till 4-6 spelar hemmalaget nu med ett annat tempo och självförtroende.

Den gode herr Marinder nöjer sig sällan med singulära noteringar i protokollet, varför denne karaktäristiskt utnyttjar sin kategoriska talangfullhet inom ämnet hårdskjutning i Power Play. En välplacerad rackarrökare i nättaket från lång distans sprider betryggande känslor inom flocken, och under nästkommande tiominutersperiod hålls motståndarlaget nedtryckta i egen zon.

Kvitteringen dröjer fram till dess att kapten Blomfeldt anser att kattens lek med råttan är fulländad. Bilan faller efter sexton minuters spel och 6-6 är äntligen fastställt, detta efter att Hallén återigen fått agera assistent och framspelat den ständigt välskjutande kollegan. Vårhall får uppenbarligen mersmak hela vägen från avbytarbänken och styr skutan mot vinst genom att bryta in framför motståndarlagets mål och placera in 7-6 under nästkommande byte.

Sista protokollnotering tillskrivs backgiganten Jesper Lidevi i spel 5 mot 6, efter att densamme brutit en passning på egen planhalva från samma avstånd avlossat skott. Undertecknad noterar hur den välkammade gossen väsande, nästintill ljudlöst, myntar textraden "Sent skola sista räven yla", samtidigt som bollen rullar in i den öppna målburen och fastställer slutresultatet 8-6.

Sammanfattning

Det var ett mer sammansvetsat lag som under fredagsaftonen ställde upp från Sävens sida, i jämförelse med de senaste matcherna. Mycket berodde troligtvis detta på att formationerna återigen var relativt återställda efter diverse skador och sjukdomar. Fritslas överlag unga trupp ställer dock periodvis till stora problem för oss och bjuder således publiken på en underhållande match.

Över sextio minuter anser dock undertecknad, möjligtvis något partiskt, att resultatet ändock är rättvist. Säven får slita hårt för samtliga av målen under aftonen och får i matchens slutskede äntligen utdelning för jobbet. Det är alltid extra tillfredsställande att vända underläge till vinst, så pass att undertecknad avstod sockret i kaffet efter matchen, ty segerns sötma upplevdes söt nog.

Säven passar på att tacka Fritsla för drabbningen och önskar dem ett stort lycka till under säsongens slutspurt och nästkommande år. Ett stort tack riktas även till domarparet Dan Pettersson och Henrik Carlsson som håller matchen på en lagom fysisk och överlag mycket jämn nivå.

Rävbetyg

Tre rävar: Simon Marinder. I stort sett felfri i sin backposition under fredagens tillställning, samtidigt som han utgör ett av de större hoten i det offensiva spelet. Två mål och en assist noteras i protokollet, varför vidare motivering om att det är Marinder som skall bära det neongröna pannbandet under nästkommande vecka upplevs överflödig.

Två rävar: Alexander Vårhall. Tongivande under hela matchen och sätter dessutom en hög standard gällande vilken inställning som skall uppvisas, en huvudsaklig anledning till dagens vinst.

En räv: Fredrik Blomfeldt. Även kapten Blomfeldt bidrager under aftonen till att arbetsmoralen hålls hög trots periodvisa motgångar och lyfter hela laget mot tre poäng.

Nästa fredag, den 9/3, beger sig rävarna till Herrljunga för att möta Horsby i säsongens näst sista match. Som alltid tackar referatmakare Andrén och Real Säven för ordet och önskar samtliga seriens lag ett stort lycka till under kvarvarande matcher!

Rävarnas heligaste samlingsplats och enda naturliga habitat: omklädningsrummet i grytet. Den nykrönte hedersräven Marinder i händelsernas centrum syns iklädd det neongröna pannbandet.